داروی سرگیجه – معرفی۳ قرص برای تسکین سرگیجه

داروی سرگیجه

داروی سرگیجه

داروهای متعددی برای درمان سرگیجه به کار برده می شود و ما در اینجا به صورت اجمالی به معرفی چند داروی سرگیجه از پرکاربردترین این داروها یعنی می پردازیم:

پیش از استفاده از هر داروی سرگیجه باید بدانیم که هیچ یک از این داروها درمان قطعی سرگیجه نیستند و فقط برای اثرات کوتاه مدت استفاده می شوند . روزانه تعداد زیادی این پرسش را از ما دارند که چرا با وجود استفاده از قرص های سرگیجه به طور کامل خوب نشده اند و به محض قطع کردن مصرف دارو مجددا حملات سرگیجه آغاز می شود؟ پاسخ این پرسش همان جمله قبل است که این قرص ها به صورت موقت تنها علایم را بهبود می دهند و درمان قطعی سرگیجه نیستند.

بنابراین با بروز اولین سرگیجه از مصرف خودسرانه این داروها اجتناب کنید تا تشخیص قطعی علت سرگیجه انجام شود و سپس در صورت صلاحدید پزشک برای کوتاه مدت می توان از این داروها استفاده کرد.

قبل از شروع دارو درمانی نوع سرگیجه باید مشخص شود.برای تعین نوع سرگیجه پزشک علاوه بر پرسش هایی در رابطه با کیفیت سرگیجه تست هایی را برای تشخیص علت سرگیجه تجویز می کند که معمولترین این تست ها ECOG و VNG ، مانورهای تشخیص و کالریک هستند. این ارزیابی ها در مراکز شنوایی و تعادل و تحت نظر متخصص شنوایی که برای سرگیجه و تعادل تخصص دیده است انجام می شود. در مرکز سرگیجه و تعادل آوای امید این ارزیابی ها با جدید ترین و پیشرفته ترین دستگاهها انجام می شود و علاوه بر تشخیص راهکارهای درمانی برای هر فرد توسط متخصص سرگیجه و تعادل ارائه می شود.

داروی سرگیجه

بهترین قرص سرگیجه کدام است؟

سرگیجه به علت های مختلفی ممکن است رخ دهد و بسته به علت ایجاد سرگیجه،بهترین قرص سرگیجه  برای درمان متفاوت است. بنابراین همانطور که گفته شد برای شروع مصرف قرص سرگیجه باید ابتدا تست های سرگیجه به منظور تشخیص افتراقی علت سرگیجه انجام گیرد. به عنوان مثال:

  • سرگیجه های از نوع میگرنی با داروهای پیشگیرانه از بروز میگرن بهبود می یابند.
  • سرگیجه های حاد به داروهای غیر اختصاصی مانند دیمن هیدرینات و مکلیزین پاسخ بهتری می دهند. البته این داروها برای کوتاه مدت می بایست استفاده شوند زیرا می توانند در دراز مدت مانع درمان سرگیجه شوند.
  • سرگیجه هایی که در 5 ثانیه اول بعد از برخاستن از صندلی یا رختخواب اتفاق می افتند ممکن است بر اثر افت فشار خون باشند و بنابراین نوع داروی متفاوتی را می طلبند. سرگیجه های متعلق به این گروه بیشتر به صورت گیجی منگی هستند و سرگیجه واقعی چرخشی نیستند.
  • سرگیجه های متناوبی که با حرکات خاصی از سر و گردن ایجاد می شوند اصلا با دارو درمان نمی شوند و نیازمند نوع خاصی از درمان هستند که توانبخشی دهلیزی نامیده می شود.
  • سرگیجه های متناوبی که با حرکات بسیار خاصی مانند بلند شدن از رختخواب و یا پهلو به پهلو شدن در خواب تحریک می شوند احتمالا از نوع سرگیجه وضعیتی خوش خیم BPPV هستند و نباید درمان دارویی شوند و با مانور درمانی به خوبی قابل درمان هستند. مانور درمانی تنها باید توسط متخصص انجام شود در غیر اینصورت می تواند باعث بدتر شدن سرگیجه ها شود.

پر کاربردترین داروی سرگیجه : بتاهیستین Betahistine

بتاهیستین داروی سرگیجه  بسیار شایعی است که معمولا برای انواع مختلفی از سرگیجه ها تجویز می شود. و می توان گفت که پرتجویزترین داروی تسکین موقت سرگیجه است.  این دارو برای کنترل معروف ترین سرگیجه ناشی از افزایش فشار گوش داخلی یعنی منیر نیز به کار برده می شود. این دارو با نام های بتاسرک و اکتوسرک نیز شناخته می شود.

بتاهیستین چیست؟

این داروی سرگیجه با بهبود جریان خون در مغز و اثر برروی سلول های عصبی در گوش داخلی عمل می کند. برای درمان علایمی مانند گیجی ، سرگیجه،عدم تعادل، وزوز گوش و کم شنوایی مربوط به بیماری منیر ، به کار برده می شود.

این دارو نمی تواند همه این علایم را با هم از بین ببرد، ولی میزان وقوع این علایم و شدت آن ها را کاهش می دهد. گاهی این دارو برای 6 تا 12 ماه ممکن است تجویز شود تا علایم شما را بهبود بخشد و در صورتیکه بهبود علایم با آین دارو در این بازه زمانی مشاهده شود مصرف آن همچنان ادامه خواهد یافت.

میزان مصرف ( دوز) بتاهیستین:

  • دوز معمول داروی سرگیجه بتاهیستین نصف قرص (8 میلیگرم) یا یک قرص (16 میلیگرم) سه بار در روز است. هرچند که بسته به پاسخ پزشک دوزهای مختلفی ممکن است تجویز کند.
  • بتاهیستین را کاملا طبق تجویز پزشک مصرف کنید. از کم وزیاد کردن دوز آن به دلخواه خودداری کنید.

چگونه بتاهیستین را مصرف کنیم:

  • قرص بتاهیستین را با یک لیوان آب مصرف کنید
  • هرروز در همان زمان مشخص مصرف کنید
  • اگر همراه با غذا مصرف کنید بهتر است زیرا حالت تهوع و دل درد در شما ایجاد نمی شود
  • در هنگام مصرف این دارو از مصرف الکل خودداری کنید.
  • بتاهیستین را به طور منظم استفاده کنید معمولا 1 تا 2 هفته زمان میبرد تا پاسخ قابل توجه از مصرف آن حاصل شود
  • اگر یک دوز را فراموش کردید به محض یادآوری ان را مصرف کنید.اما اگر زمان دوز بعدی نزدیک بود فقط دوز بعدی را مصرف کنید و از دوبرابر کردن دوز مصرفی پرهیز کنید.

مواردی که پزشک در هنگام تجویز بتاهیستین به آن توجه می کند:

  • آیا شما آسم دارید؟
  • آیا سابقه زخم معده دارید؟
  • چه داروهای دیگری مصرف می کنید
  • آیا سابقه آلرژی دارویی دارید؟
  • آیا باردار و یا در دوره شیردهی هستید؟

عوارض جانبی احتمالی قرص سرگیجه بتاسرک:

مانند هر دارویی ، داروی سرگیجه و از جمله بتاهیستین نیز ممکن است عوارض جانبی داشته باشد. هرچند که برای همه ممکن است رخ ندهد. معمولا بعد از عادت پذیری بدن عوارض جانبی کاهش می یابد.

اثر جانبی: درد شکم ، احساس ناخوشی، نفخ:

راهکار:این عارضه معمولا در اوایل مصرف بتاهیستین رخ می دهد و معمولا بعد از مدتی از بین می روند سعی کنید این دارو را با غذا و یا شکم پر مصرف کنید.

اثر جانبی: سردرد و اختلالات خواب

راهکار: به پزشک خود این مورد را گزارش دهید.

اثر جانبی:علائم واکنش های آلرژیک مانند راش پوستی، تورم پوست، ورم صورت، لبها دهان و مشکلات تنفس

راهکار:بلافاصله مصرف را قطع کرده و با پزشک تماس بگیرید.

تداخلات دارویی:

بتاهیستین ممکن است با بعضی از داروها و مکمل های گیاهی تداخل ایجاد کند. بنابراین در صورت مصرف این موارد  پزشک خود را در این مورد آگاه کنید.

قرص سرگیجه سیناریزین :

این دارو برای درمان سرگیجه و عدم تعادل ناشی از گوش داخلی استفاده می شود. این دارو مختص سرگیجه نیست و یک نوع داروی آنتی هیستامین است و برای درمان بیماری های مختلف سیستم تعادل از جمله منیر و بیماری سفر نیز مورد استفاده می شود. اگر شما به وزوز گوش مبتلا هستید نام سیناریزین را شنیده اید. این دارو گیرنده های نوع یک هیستامینی را مسدود می کند.همچنین سیناریزین با مهار کانال‌های کلسیمی، انقباض سلولهای عروقی را کاهش می دهدو سیستم دهلیزی را مهار می‌کند. سیناریزین برای درمان حالت تهوع نیز به کار می رود.

میزان مصرف سیناریزین برای دارو درمانی سرگیجه:

برای سرگیجه این دارو به میزان 3 میلی گرم و سه بار در روز استفاده می شود.

برای بیماری حرکت 30 میلی گرم که باید دو ساعت قبل از سفر مصرف شود و بعد در صورت نیاز هر 8 ساعت نصف قرص.

عوارض جانبی احتمالی:

تهوع، سردرد ، خشکی دهان، استفراغ، لرزش، خواب آلودگی، خستگی

هشدارها:

در بیماران مبتلا به فشار خون بالا این دارو باید با احتیاط مصرف شود

در افراد باردار، در شیردهی و افراد سالمند نیز می بایست احتیاط شود

این دارو خواب اور است بنابراین در حین استفاده از این دارو از رانندگی و یا کار با ماشیت آلات خودداری شود

در مبتلایان به پارکینسون احتیاط شود

مصرف همزمان این دارو با الکل خطرناک است

قرص سرگیجه دیمن هیدرینات:

این دارو نیز از خانواده آنتی هیستامین ها می باشد که برای درمان سرگیجه و حالت تهوع به کار می رود . این دارو به داروی ماشین گرفتگی معروف است و به صورت قرص، کپسول، قرص جویدنی و آمپول موجود است. این دارو با نان تراولین نیز معروف است.

برای بیماری سفر دوز قرص 50 میلی گرم آن را نیم ساعت تا یک ساعت قبل از حرکت مصرف کنید و برای هر 6 تا 8 ساعت می توان آن را تمدید کرد.

برای بیماری منیر برای سرکوب حملات حاد نیم تا یک عدد قرص در هر بار استفاده می شود.

عوارض دیمن هیدرینات:

این داروی سرگیجه نیز مانند سایر داروهای آنتی هیستامینی که برای درمان سرگیجه به کار می رود عوارض خواب آلودگی و گیجی دارد. البته در کودکان گاهی بیش فعالی نیز گزارش شده است. سردرد و تاری دید خشگی دهان و یبوست از سایر عوارض این دارو می توناد باشد.

هشدار:

در صورتیکه داروی سرگیجه دیمن هیدرینات باعث ایجاد تغییرات روانی و خلقی، افزایش ریتم ضربان قلب و لرزش و تشنج و یا مشکل در ادرار شد حتما به پزشک مراجعه کنید.

هشدار جدی:

درست است که این قرص به نام قرص ماشین معروف است ولی اگر شما راننده هستید این قرص را مصرف نکنید زیرا باعث ایجاد خواب آلودگی شدید و تاری دید می شود .

سایر قرص های سرگیجه:

بغیر از گروه آنتی هیستامین ها داروهای سرگیجه دیگری نیز موجود است که به عنوان داروی سرگیجه به کار می رود . این داروها درمان قطعی سرگیجه نیستند و به صورت طولانی مدت نباید استفاده شوند.

بنزودیازپین ها (Benzodiazepines): از این گروه می توان به آلپرازولام و لورازپام، دیازپام و موارد این چنینی اشاره کرد.

آنتی کولینرژیک ها (Anticholinergics)

نورولپتیک ها (Neuroleptics)

آنتاگونیست های کلسیم (Calcium antagonists)

سروتونرژیک ها (Serotonergics)

درمان غیر دارویی سرگیجه

سرگیجه دلایل مختلفی دارد. بر اساس نوع و علت سرگیجه درمان نیز متفاوت است. درمان می تواند دارویی باشد و یا کاملا برعکس مصرف دارو ممکن است روند درمان را متوقف کرده و باعث بدتر شدن شرایط شود. برای درمان سرگیجه اولین قدم انجام ارزیابی های دقیق برای تشخیص علت سرگیجه است وبر این اساس درمان دارویی و یا غیر دارویی انجام خواهد شد.

طبق آمارها بیشترین سرگیجه ها به علت مشکلات سیستم دهلیزی در گوش داخلی رخ می دهد . یکی از رایج ترین این سرگیجه ها BPPV‌است که در اثر جا به جایی کریستالهای کربونات کلسیوم در گوش داخلی اتفاق می افتد. برای درمان این نوع سرگیجه مانور درمانی انجام می شود

مانور درمانی سرگیجه:

در روش مانور درمانی متخصص تلاش می کند تا با انجام روش های خاص و قراردهی سر و گردن در موقعیت های خاص کریستال های رها شده در فضای گوش داخلی را به فضای بیرون بریزد تا مشکل سرگیجه حل شود. این روش درمان کاملا قطعی است ولی تعداد جلسات مورد نیاز در افراد مختلف متفاوت است و ممکن است بین ۳ تا ۵ جلسه برای درمان کامل زمان نیاز باشد.در این روش درمانی نیاز به استفاده از داروی خاصی نیست و اگر شما به این نوع درمان نیاز داشته باشید ولی داروی سرگیجه مصرف کرده باشید دارو روند درمان را به تعویق می اندازد.

برای مشاوره و تعین زمان جهت انجام ارزیابی های تعادلی و دریافت راهکارهای درمانی از طریق شماره های زیر با مرکز سرگیجه آوای امید تماس حاصل کنید

02144005315

09194707047

 
 
1 پاسخ
  1. محمد
    محمد گفته:

    با تشکر البته من شنیدم که بتاهستین نقش پیشگیری نداره و فقط سه تا پنج روز پس از ایجاد سرگیجه بهتره استفاده شه
    و بهترین راه حل بخصوص در ارتباط با منیر پیش گیری از طریق کاهش استرس و رعایت رژیم کم نمکه

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *